ŠPORT Zabava Prijateljstvo

O klubu

Začetki …

Škofja Loka že dolgo slovi po vrhunskih atletih, ki so njeno ime ponesli širom sveta. Žal pa smo pogoje za vadbo v domačem mestu dobili sorazmerno pozno, saj je bil atletski stadion s tartansko stezo pri Osnovni šoli Škofja Loka – mesto zgrajen šele leta 2001. Atletika, ki je dotlej v Škofji Loki potekala zgolj v okviru krožkov na osnovnih šolah, je tedaj dobila nov zagon. Pobudnik ideje in ustanovitelj kluba je bil Boštjan Šinko, ki je v prvih letih opravljal tako organizacijsko kot tudi ključno trenersko vlogo v klubu. Ustanovni akt kluba je bil sprejet 18. 11. 2001, takoj po ustanovitvi je bil klub sprejet v nacionalno panožno športno zvezo in občinsko športno zvezo. Prvi predsednik kluba je bil Veljko Jan, nekdaj odličen atlet in državni rekorder v teku na 800 metrov, sedaj pa odvetnik v Škofji Loki.

Uspehi

V prvih letih delovanja kluba je bil najboljši atlet Jurij Demšar, ki je pod vodstvom trenerja Boštjana Šinka postal večkratni državni in pokalni prvak v šprinterskih tekih na 60, 100, 200 in 300 metrov, zbral pa je tudi več nastopov za slovensko pionirsko in mladinsko reprezentanco. Najštevilčnejša skupina atletov v začetnem obdobju je bila ekipa srednje- in dolgoprogašev, med katerimi so rezultatsko izstopali Anže Jurgele, Alisa Bečić in Blaž Božnar. Vsi navedeni atleti so bili kasneje v klubu aktivni tudi v vlogi vaditeljev oziroma trenerjev.

Veselje do športa

Od ustanovitve dalje se v klubu ukvarjamo z organizirano vadbo otrok in mladine, pred kratkim pa je pričela z vadbo tudi rekreacijska skupina odraslih. Cilj kluba je v mladih zbuditi veselje do športa in vrline, ki jih prinaša športno udejstvovanje: vztrajnost, samozavest, prijateljstvo in zdrav način življenja. Atletika je šport, ki ne nosi zaman imena kraljica športov, saj so atletski gibalni vzorci temelj in osnova večine športov. Ker z izjemo nekaterih tehničnih disciplin ne zahteva posebne opreme in večjih finančnih vložkov, je atletska vadba dostopna širokemu krogu ljudi in zato je poslanstvo kluba omogočiti kakovostno in pestro vadbo zainteresiranim občanom vseh generacij. Člani kluba se udeležujejo tekmovanj na regijskem in državnem nivoju in se redno uvrščajo med nosilce medalj na državnih prvenstvih v svojih kategorijah.

Prihodnost

Ker so pogoji za vadbo atletike na obstoječi 200-metrski stezi omejeni, žal vsako leto nekaj atletov prestopi v večje klube, kjer imajo boljše pogoje za vadbo. Zato je velika želja vseh škofjeloških ljubiteljev atletike, da bi v bližnji prihodnosti v našem mestu uspeli pridobiti pravi atletski stadion s 400-metrsko stezo, kar bi klubu omogočilo nadaljnji razvoj in pogoje vzgojo vrhunskih atletov vse do članske kategorije.